Меню сайта |
|
|
Категории раздела |
|
|
Мини-чат |
|
|
Наш опрос |
|
|
Статистика |
Онлайн всего: 1 Гостей: 1 Пользователей: 0 |
|
Форма входа |
|
|
|
АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ВАТ «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ МІСЬКМОЛОКОЗАВОД»
Аналіз виконання плану з асортименту та ритмічності роботи підприємства
Великий вплив на результати господарської діяльності виявляє асортимент (номенклатура) продукції. При формуванні асортименту ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” враховувало, з одного боку, попит на дані види продукції, а з іншого – найбільш ефективне використання трудових, сировинних, технічних, технологічних, фінансових та інших ресурсів, наявних в його розпорядженні. При формуванні асортименту підприємство враховувало наступні моменти:
- визначення поточних та перспективних потреб покупців;
- оцінку рівня конкурентноздатності випускаємої або плануємої до випуску продукції;
- вивчення життєвого циклу виробів та прийняття своєчасних заходів по впровадженню нових, більш досконалих видів продукції та усунення з виробничої програми морально застарілих та економічно неефективних виробів;
- оцінку економічної ефективності та ступеню ризику змін в асортименті продукції.
Оцінку виконання плану по асортименту продукції проведемо за допомогою одноіменного коефіцієнту, який розрахуємо шляхом ділення загального фактичного випуску продукції, врахованого у виконання плану по асортименту, на загальний плановий випуск продукції (продукція, вироблена зверх плану або не передбачена планом, не враховується у виконання плану по асортименту).
Аналіз виконання плану по асортименту продукції ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” наведен у таблиці 2.2.
Таблиця 2.2.
Оцінка виконання плану по асортименту продукції
№
Продукція
Об’єм виробництва продукції в планових цінах, тис.грн.
Процент
виконання
плану Об’єм продукції, врахований у виконання плану з асортименту
1 2 3 4 5
1. Масло тваринне 21346 20457 95,8 20457
2. Сири жирні 4123 3875 94,0 3875
3. Продукція з незбир. молока у перерахунку
на молоко - всього
67249
68060
101,2
67249
4. Сухе молоко незбиране,
сухі вершки та суміші 5127 5621 109,6 5127
5. Продукція з знежир. молока, маслянки та молочної сироватки
17506
17271
98,7
17271
6. Морозиво 16873 17421 103,2 16873
7. Сироватка фляж. 112 137 122,3 112
Продовження таблиці 2.2.
1 2 3 4 5
8. Знежирена молочна продукція в перерахунку
на знежирене молоко
608
530
87,2
530
9. Інша продукція 3014 2833 94,0 2833
Всього 135958 136205 100,1 134327
Виходячи з даних таблиці 2.2. розрахуємо виконання плану ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” з асортименту продукції за 2005 рік за допомогою коефіцієнту Ка, розрахованому за наступною формулою:
Ка = (134327 / 135958) • 100; Ка = 98,8 %, (2.1.)
Таким чином, із розрахованої формули видно, що план з асортименту продукції Кременчуцького молокозаводу виконано на 98,8 %.
Вивчаючи діяльність підприємства, важливим також є аналіз ритмічності виробництва та реалізації продукції, що означає рівномірний випуск продукції у відповідності з графіком в об’ємі та асортименті, передбачених планом. Ритмічна робота є основною умовою своєчасного випуску та реалізації продукції. Неритмічність погіршує всі економічні показники: знижує якість продукції; збільшує об’єм незавершеного виробництва та понадпланові залишки готової продукції на складах і, як наслідок, затримує оберненість капіталу; не виконуються поставки за договорами та підприємство платить штрафи за несвоєчасну відгрузку продукцію; несвоєчасно поступає виручка та інше. Все це призводить до збільшення собівартості продукції, зменшення суми прибутку і, взагалі, погіршення фінансового стану підприємства.
Оцінка виконання плану ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” по ритмічності наведена у таблиці 2.3.
Таблиця 2.3.
Ритмічність випуску продукції по декадам
Декада
Випуск продукції за 2005 рік, тис.грн.
Питома вага продукції, %
Виконання плану, коефіцієнт Частка продукції, врахована у виконання плану по ритмічності,%
план
факт
план
факт
Перша 45320 46039 33,4 33,8 1,016 33,34
Друга 45319 44682 33,3 32,8 0,986 32,80
Третя 45319 45484 33,3 33,4 1,004 33,33
Всього
за рік
135958
136205
100
100
1,002
99,47
Одним з найбільш поширених показників оцінки виконання плану по ритмічності є коефіцієнт ритмічності (Критм), величина якого визначається шляхом підсумку фактичних питомих часток випуску за кожний період, але не більше планового їх рівня:
Критм = 33,34 + 32,80 + 33,33; Критм = 99,47 % (2.2.)
Ритмічність випуску продукції Кременчуцького молокозаводу за 2005 р. склала 99,47 %, що означає своєчасність випуску та реалізації продукції.
|
Категория: Мои статьи | Добавил: hugo-borz (04.02.2008)
| Автор: Олег E W
|
Просмотров: 545
| Рейтинг: 0.0/0 |
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи. [ Регистрация | Вход ]
|
|
Поиск |
|
|
Друзья сайта |
| |
|