Hugo-borz™ Пятница-та ну ее..., 03.01.2025, 21:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Категории раздела
Мои статьи [150]

Мини-чат

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 59

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » Статьи » Мои статьи

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ВАТ «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ МІСЬКМОЛОКОЗАВОД»
Аналіз використання трудових ресурсів Кадровому потенціалові підприємства належить провідна роль у розв’язанні науково – технічних, організаційних та економічних завдань щодо досягнення накреслених результатів господарювання. Ступінь забезпечення підприємства робочою силою та раціональне її використання значною мірою визначають організаційно – технічний рівень виробництва, характеризують ступінь використання техніки і технології, предметів праці, створюють умови для високої конкурентоздатності та фінансової стабільності. Вихідним моментом для оцінювання і прийняття рішень у галузі кадрового потенціалу є аналіз забезпеченості підприємства трудовими ресурсами й ефективності їх використання. З переходом до ринкової економіки аналіз трудових відносин набирає щораз більшої ваги, оскільки робоча сила має вартісну оцінку, та є конкурентною на ринку праці. Проаналізуємо плинність кадрів, потребу в необхідній кількості робітників, та інші фактори які впливають на кількісне та якісне виробництво ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод”. При цьому виділимо склад та структуру персоналу основної діяльності (табл. 2.8.). В аналізованому періоді (2005 р.) чисельність працюючих основної діяльності збільшилася на 36 чоловік. Трохи змінилася структура працюючих – збільшилася частка робітників та службовців на 17 та 19 чоловік відповідно, в той же час збільшилася чисельність керівників ( 2 чол. ) і фахівців (17 чол.). Рух робочої сили на підприємстві, пов’язаний з прийомом і звільненням працівників, є важливим об’єктом аналізу, оскільки рівень стабільності кадрів – один з чинників, що роблять вплив на продуктивність праці і ефективність виробництва. Таблиця 2.8. Зміна чисельності персоналу ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” і його структури Категорії працюючих 2004 р. 2005 р. Відхилення чол. % чол. % чол. % Персонал основної діяльності, який складають: 876 100 912 100 36 - робітники 771 88,0 788 86,4 17 - 1,6 службовці 105 12,0 124 13,6 19 1,6 у тому числі: керівники 21 20,0 23 18,6 2 - 1,4 фахівці 84 80,0 101 81,4 17 1,4 Аналіз руху робочих кадрів виконується шляхом розрахунку наступних коефіцієнтів: 1) Коефіцієнт загального обороту, що розраховується як відношення числа ухвалених і звільнених працівників за аналізований період до середньооблікової чисельності працівників. 2) Коефіцієнт обороту робочої сили по прийому – відношення числа ухвалених до середньооблікової чисельності працівників. 3) Коефіцієнт обороту робочої сили по звільненню – відношення числа звільнених до середньооблікової чисельності працівників. 4) Коефіцієнт плинності – відношення чисельності звільнених за власним бажанням, за прогули і інші порушення трудової дисципліни до середньооблікової чисельності працівників. Даний аналіз здійснимий у формі таблиці 2.9. Таблиця 2.9. Аналіз руху робочої сили Показники Фактично 2004 р. Звіт 2005 р. план факт Середньооблікова чисельність, чол. 893 935 926 Ухвалено, чол. 20 15 20 Звільнено, чол. 14 35 35 в т.ч. за власним бажанням і за порушення трудової дисципліни 11 - 7 Коефіцієнти: - загального обороту, % 3,8 5,4 5,9 - обороту робочої сили по прийому, % 2,3 1,6 2,2 - обороту робочої сили по звільненню, % 1,6 3,7 3,8 - плинність, % 1,2 - 0,8 Коефіцієнт загального обороту робочої сили збільшився на 0,5 % в порівнянні з плановим і на 2,1 % в порівнянні з попереднім роком, на що потрібно звернути увагу, оскільки збільшення коефіцієнту загального обороту робочої сили може бути наслідком погіршення умов праці. В звітному році позитивною тенденцією є зменшення коефіцієнту плинності кадрів на 0,4 % в порівнянні з попереднім роком, це могло відбутися за рахунок поліпшення трудової дисципліни і зменшення кількості звільнень за власним бажанням. В цілях зниження коефіцієнту обороту робочої сили по звільненню необхідно звернути увагу на організацію праці в цеху, на умови праці і оплати працівників. Важливою складовою частиною аналізу є аналіз використання робочого часу, приведений в таблиці 2.10. В аналізованому періоді середнє число днів, відпрацьованих одним робітником, було менше планового на 5 днів. Основною причиною чого з’явилося збільшення тривалості основних і додаткових відпусток, також збільшилася кількість невиходів внаслідок хвороби, на що необхідно звернути увагу, чи не зв'язано це з погіршенням умов праці. Таблиця 2.10. Аналіз використання робочого часу Показники План 2005 р. Факт 2005 р. Відхилення 1. Календарний час 365 365 - 2. Вихідні і святкові дні 92 92 - 3. Невиходи: - основні і додаткові відпустки 37 38 1 - хвороби 14 16 2 - прогули - 2 2 - інші 2 2 - 4. Ефективна фундація робочого часу 220 215 - 5 5. Середня тривалість зміни, год. 7,1 7,6 0,5 Тиск конкурентів вимагає скорочення витрат, а отже і більш ефективного використання трудових ресурсів. З цією метою на заводі проходять перепідготовку багато працівників. Технічні зміни, що вимагають оволодіння новітніми знаннями і брак достатньо кваліфікованих працівників вимагають від підприємства подальшого планування по перепідготовці кадрів. З переходом до європейських стандартів, ВАТ «Кременчуцький міськмолокозавод» освоїв та перейшов на комп’ютерну систему. Виробництво вимагає від працівника постійного вдосконалення теоретичних і практичних знань, підвищення професійної майстерності, освоєння нових технологій, орієнтації праці. Підвищення кваліфікації працівників проводиться один раз в 5 років. Планується проходження курсів цільового призначення для працівників лабораторій всіх цехів. Дирекція підприємства прагне створити умови, сприятливі для навчання всіх працівників, так як від цього залежить продуктивність праці, якість продукції, економія матеріальних ресурсів. Тому своєчасна і високоякісна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації персоналу є найважливішим чинником ефективної роботи заводу. 2.4 Аналіз виконання плану з собівартості продукції Собівартість - один з основних якісних показників оцінки діяльності ви-робництва, який відзеркалює ефективність використання усіх видів ресурсів у виробничому процесі. Аналіз собівартості продукції, робіт та послуг дозволяє визначити тен-денції зміни даного показника, виконання плану по його рівню, визначити вплив факторів на його приріст, встановити резерви та дати оцінку роботи підприємства по використанню можливостей зниження собівартості продукції. Аналіз собівартості продукції включає сукупність економічних методів, пов’язаних з оцінкою вірності витрати усіх видів ресурсів, виявлення непродуктивних утрат, розробкою основних напрямків мобілізації внутрішніх резервів виробництва на поліпшення економічних показників підприємства.
Категория: Мои статьи | Добавил: hugo-borz (04.02.2008) | Автор: Олег E W
Просмотров: 1857 | Рейтинг: 2.3/3
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Поиск

Друзья сайта
  •    

  • Copyright MyCorp © 2025