Hugo-borz™ Пятница-та ну ее..., 03.01.2025, 21:00
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Категории раздела
Мои статьи [150]

Мини-чат

Наш опрос
Голосуем:
Всего ответов: 108

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » Статьи » Мои статьи

АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ВАТ «КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ МІСЬКМОЛОКОЗАВОД»
Аналіз витрат на гривню товарної продукції На першому етапі аналізу собівартості продукції дамо загальну оцінку роботи ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” щодо зниження витрат на виробництво і реалізацію продукції за 2005 рік. Виходячи із завдань комплексного фінансово – економічного аналізу діяльності підприємства в умовах ринкової економіки, така оцінка найповніше може бути відображена через систему показників, серед яких першорядне значення має показник витрат підприємства на одну гривню виробленої товарної продукції, який визначається за формулою: Вг = С / Т, (2.12.) де Вг – витрати на 1 гривню товарної продукції; С – повна собівартість виробленої товарної продукції; Т – вартість виробленої товарної продукції в оптових цінах. Такий показник характеризує роботу підприємства у напрямку зниження собівартості продукції, що випускається, вибору оптимальної структури випуску і реалізації продукції з урахуванням оптових цін на неї, які формуються на ринку та які повинні оперативно враховуватися підприємством при плануванні своєї діяльності і в ході виконання намічених бізнес – планом обсягів виробництва. Витрати на 1 грн. виробленої продукції Кременчуцького молокозаводу за 2004 та 2005 роки наведено у табл. 2.11. Таблиця 2.11. Аналіз виконання планового завдання по зниженню витрат на 1 грн. товарної продукції Показник 2004 р. (у цінах 2004 р.) 2005 р. за планом фактично Вартість виробленої продукції в оптових цінах без ПДВ та акцизного збору, тис. грн. 127436 135958 136205 Повна собівартість виробленої продукції, тис. грн. 108576 113933 113595 Витрати на 1 грн. виробленої продукції 85,2 83,8 83,4 Наведені дані свідчать про те, що підприємство у 2005 році має значно кращий показник з витрат на 1 гривню виготовленої продукції, ніж передбачалося бізнес – планом; покращився він і порівняно з досягнутим рівнем у 2004 році з 85,2 до 83,4. Втрати підприємства від зменшення у 2005 році витрат на 1 грн. виробленої продукції проти запланованих становили (83,8–83,4)•136205:100 = 544,8 тис. грн., і відповідно на цю суму збільшився прибуток підприємства. 2.4.2. Аналіз витрат на виробництво товарної продукції за економічними елементами Аналіз витрат на одну гривню виробленої продукції набуває конкретності і може служити підґрунтям для прийняття управлінських рішень у сфері формування показників рентабельності підприємства, якщо він доповнюється аналізом складу витрат на виробництво, який передбачає розкриття складу і структури витрат на виробництво безвідносно до того, у якому напрямку витрачені відповідні елементи (сировина, матеріали, амортизація основних засобів і матеріальних активів тощо), чи стосуються вони цехів і ділянок основного виробництва; чи це прямі витрати на конкретні вироби, чи це витрати, пов’язані з обслуговуванням виробничого процесу і з управлінням ним. У табл. 2.12. наведені дані про фактичні та планові витрати на виробництво за звітний 2005 рік за елементами витрат. Таблиця 2.12. Кошторис витрат на виробництво продукції ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” Елемент витрат План Факт сума, тис. грн. питома вага, % сума, тис. грн. питома вага, % Матеріальні витрати (за вирахуванням вартості відходів, що повертаються) 47942 42,1 49755 43,8 Допоміжні матеріали 14123 12,4 14086 12,4 Паливо на технологічні цілі 2543 2,3 2727 2,4 Електроенергія на технологічні цілі 1005 0,88 1091 0,96 Вода на технологічні цілі 786 0,69 773 0,68 Холод на технологічні цілі 1538 1,4 1250 1,1 Основна заробітна плата працівників виробничої сфери 2047 1,8 1931 1,7 Відрахування на соціальні заходи 856 0,75 750 0,66 Амортизація основних фондів 15692 13,8 14086 12,4 Загальновиробничі витрати цехового призначення 2354 2,1 2045 1,8 Інші витрати 25047 21,8 25101 22,1 Всього виробнича собівартість 113933 100 113595 100 Складений за економічними елементами кошторис витрат на виробництво і звітні дані про витрати на це виробництво дають змогу оцінити динаміку структури витрат, зміну матеріалоємності і трудомісткості продукції порівняно із запланованими показниками і за часом; також вони служать базою для аналізу оборотності фінансових ресурсів, вкладених у сировину, матеріали, інші оборотні активи, ефективності організації процесу матеріально – технічного забезпечення підприємства. Угруповання витрат по економічних елементах призначений для виявлення усіх витрат на виробництво по їхніх видах. Зазначене угруповання відрізняється від угруповання витрат по калькуляційних статтях тим, що в ній усі витрати, включаючи і комплексні, розподіляються по видах, що характеризує їхній економічний стан. Розглянувши структуру витрат, можна зробити висновок, що ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” є матеріалоємним підприємством, основна питома вага у витратах на виробництво складають матеріальні витрати (понад 44 %). Скорочення витрат на виробництво проти планових показників на 338 тис. грн. при збільшенні обсягу виробництва продукції на 248 тис. грн. свідчить про відносне зменшення витрат на виробництво, що і знаходить відображення у показнику витрат на 1 гривню виробленої продукції. 2.4.3 Аналіз собівартості за калькуляційними статтями витрат Важливим аспектом оцінки результатів роботи підприємства, спрямованої на мінімізацію витрат на виробництво і реалізацію продукції, є аналіз собівартості виробленої продукції за калькуляційними статтями витрат. Метою аналізу собівартості по калькуляційних статтях є виявлення того, як дотримується на підприємстві план по окремих статтях витрат і визначається можливість установити, по яких статтях допущена перевитрата. Такий аналіз дозволяє визначити напрямок, по якому повинен піти подальший пошук резервів зниження собівартості на підприємстві. Структура калькуляційних статей собівартості продукції наведена у таблиці 2.13. Таблиця 2.13. Аналіз собівартості по калькуляційним статтям витрат за 2005 р., тис. грн. Стаття витрат План Факт Економія (-), перевитрати(+) Сировина (за вирахуванням вартості відходів, що повертаються) 47942 49755 + 1813 Основні матеріали 28571 27489 - 1082 Подальша переробка готової продукції 2214 2158 - 56 Доставка молока 4097 4089 - 8 Допоміжні матеріали 14128 13972 - 156 Амортизація 2293 2386 + 93 Паливо на технологічні цілі 2543 2727 + 184 Електроенергія на технологічні цілі 1005 1091 + 86 Вода на технологічні цілі 786 773 - 13 Холод на технологічні цілі 1538 1250 - 288 Основна заробітна плата працівників виробничої сфери 2047 1931 - 116 Відрахування на соціальні заходи 756 750 - 6 Загальногосподарські витрати на утримання 1483 1590 + 107 Ремонт 516 568 + 52 Загальновиробничі витрати цехового призначення 2354 2045 - 309 Інші витрати 1660 1021 - 639 Всього виробнича собівартість 113933 113595 - 338 Дані таблиці 2.13. свідчать про те, що ВАТ „Кременчуцький міськмолокозавод” у 2005 році вдалося втримати витрати на виробництво продукції на запланованому рівні і навіть покращити результати (економія становить 338 тис. грн.), головним чином через економію основних матеріалів, холоду на технологічні цілі, економію видатків, пов’язаних з оплатою праці працівників виробничої сфери на 116 тис. грн. З метою пошуку резервів економії витрат на виробництво поглибленому аналізові треба піддавати саме ті статті собівартості, з яких допущені перевирати.
Категория: Мои статьи | Добавил: hugo-borz (04.02.2008) | Автор: Олег E W
Просмотров: 699 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Поиск

Друзья сайта
  •    

  • Copyright MyCorp © 2025